Vi har alla varit med om att ha spenderat evigheter med att tänka på ett problem och helt plötsligt så ser vi svaret hur tydligt som helst. Dessa ögonblick av insikt är oerhört tillfredsställande och forskningen visar att aha-upplevelsen nästan fördubblar minneskapaciteten.
För somliga skapar rubriken associationer till den legendariska norska pop-succén ”Take On Me” som krönte topplistorna i mitten av 80-talet. För andra går tankarna snarare till det där ögonblicket då man plötsligt ser lösningen på ett envist problem eller frågeställning. Det behöver naturligtvis inte vara av samma dignitet som när Archimedes sprang naken ut på gatorna vrålandes ”Eureka” då han löst gåtan kring flytkraften. Nej, vi kan nöja oss med en betydligt enklare aha-upplevelse.
Nu ska det poängteras att vi varken är minnes- eller hjärnforskare, utan utbildare inom affärsekonomi. Men för oss blir det tydligt varför vår pedagogik fungerar så fantastiskt bra som den gör. Vi har sedan starten för +30 år sedan byggt vårt utbildningskoncept på att deltagarna ska få aha-upplevelser, inte för att forskningen säger så utan för det är så vi själva fungerar.
Ett exempel är att ta avstamp i det enkla, i det alla redan känner till, och därifrån skapa ett intresse för nästa steg. När det steget är tydligt och del av det deltagarna känner till uppstår nya frågeställningar som leder till nästa steg, och så vidare. Att lära genom att lösa frågeställningar och problem bäddar för att skapa aha-upplevelser. Om det inte finns någon intressant frågeställning eller problem, då blir det heller ingen aha-upplevelse när polletten väl trillar ner.
Vi träffar ofta personer som refererar till en utbildning de var med om för 20 år sedan och fortfarande minns stora delar av. Nu vill de ge samma aha-upplevelser till sina anställda eller sitt team. Naturligtvis är inte ens vi immuna mot tidens tand, detaljer har givetvis sköljts bort i sanden under alla år. Men det intressanta, som bevisar den inledande tesen, är att aha-upplevelserna sitter kvar.
En intressant detalj är att forskarna* vars studier vi lånat till denna artikel, använde bilder eller pussel för att mäta vad som hände i testpersonernas hjärnor då aha-upplevelsen infann sig. Tanken bakom pusslen är enkel, uppgiften är att titta på ett svartvitt foto med mycket hög kontrast och försöka förstå vad det föreställer.
Bilderna gjorde det möjligt att observera hur hjärnaktiviteten förändras när en person går från förvirring till klarhet – från att söka efter mening till ögonblicket när allt faller på plats. Aha! Nu kan man, med viss rätta, fråga sig; vad har detta med utbildning i affärsekonomi att göra? För att komma till ett svar på det lutar vi oss mot en annan hjärnforskare, Peter Gärdenfors** som gav oss förklaringen till varför vår visuella metod (The Visual Language of Finance) är så effektiv. Han betonar att hjärnan inte är en passiv mottagare av sinnesintryck, utan aktivt söker efter mönster och tolkar omvärlden. Denna ständiga process är grunden för all form av förståelse.
Som utbildare gillar vi särskilt ”grunden för all form av förståelse” och återigen fick vi en akademisk förklaring till varför det vi gjorde fick sådan positiv effekt.
* En studie publicerad i tidskriften Nature Communications av Maxi Becker, Tobias Sommer & Roberto Cabeza
**Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap vid Lunds universitet
Vi hjälper dig att utveckla dina medarbetare och din verksamhet. När fler får fördjupad kunskap om hur affärer och lönsamhet hänger ihop kommer resultatet att påverkas i rätt riktning.
Vill du höra mer om hur vi kan hjälpa dig?
Kontakta oss så berättar vi mer.